flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 1 липня 2022 року в Україні зростає мінімальний розмір аліментів

01 липня 2022, 19:57

З 1 липня 2022 року збільшується мінімальний розмір аліментів на дитину. Це пов'язано з підвищенням прожиткового мінімуму в Україні. Відповідно зростають і залежні від цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема, й аліменти на дітей.

Відповідно до Сімейного кодексу України мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів з 1 липня 2022 року становить:

- для дітей віком до 6 років — 1100,50 грн (2201 грн × 50%);

- для дітей віком від 6 до 18 років — 1372,00 грн (2744 грн × 50%).

Варто знати, що процес зміни грошових надходжень відбувається автоматично, без звернень до органів державної виконавчої служби.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, але батьки завжди можуть домовитися про виплату більшої сумми, передбачивши це в договорі.

Крім того, відповідно до частини третьої статті 182 Сімейного кодексу України суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

За інформацією Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів)